پنج شنبه ١٩ تير ١٣٩٩

مجری:محمد رضا اسکندری عطا
استاد راهنما:دکتر اله مراد سیف

چکیده

نوسان های قیمت نفت در بازارهای جهانی و به دنبال آن نوسان درآمدهای نفتی، تاثیر قابل توجهی در اقتصاد کشورهای صادر کننده نفت به ویژه از نظر تغییر ترکیب تولید و نیز تغییر ترکیب کالاهای صادراتی و وارداتی بواسطه تغییر رابطه مبادله واقعی به جای می گذارند. . اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که در شرایط بروز ناملایمات، حوادث و بحران ها یا در مسیر اهداف، به صورت پویا و پایدار منجر به تخصیص بهینه منابع گردد. بنابراین، شناخت پیامدهای مستقیم و غیر مستقیم وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و نحوه اثرگذاری آن بر متغیرهای اقتصادی، به منظور اتخاذ تصمیم سیاستی مناسب هنگام وقوع بحران در راستای اقتصاد مقاومتی و کاهش وابستگی اقتصادی کشور به درآمدهای نفتی، از اهمیت بالایی برخوردار است. به دلیل اینکه بخش عمده درآمدهای نفتی در اختیار دولت قرار دارد و هزینه های جاری و عمرانی دولت را شکل می دهد و همچنین منبع جلب ارز خارجی محسوب می شود و در نتیجه پیامد واردات بی رویه و صادرات وابسته به نفت را به دنبال دارد. در این تحقیق برای رسیدن به اهداف ذکر شده، پس از آسیب شناسی وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی از لحاظ تئوری و تجربی، سه پیامد؛ نوسانات نرخ ارز حقیقی موثر، تغییر تولید ناخالص داخلی و ص نعت زدایی به دنبال تغییر قیمت نفت، در چارچوب الگوی تصحیح خطای برداری ارزیابی شده اند. بدین منظور از روش VECM طی دوره زمانی ۱۳۷۰ : ۰۱ تا ۱۳۹۴ : ۰۴ استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده وجود سه رابطه هم انباشتگی بر مبنای پیامدهای ذکر شده می باشد. به طوری که ۱۰٪ افزایش در قیمت نفت؛ موجب افزایش نرخ ارز واقعی به میزان ۵ ٪، کاهش تولید ناخالص داخلی، ۷/٪ ، و کاهش نسبت تولید غیرقابل مبادله به تولید قابل مبادله به میزان ۱۱ / خواهد شد. همچنین نتایج برآوردها حاکی از آن است که؛ پیامدهای غیر مستقیم نوسانات قیمت نفت از طریق، ذخایر خارجی بانک مرکزی و نسبت مخارج دولت، بر نرخ ارز واقعی، از طریق نرخ ارز واقعی بر GDP و از طریق بهره وری صنعتی بر نسبت تولید غیرقابل مبادله به تولید قابل مبادله، اثرگذار است.

1399/02/16 - ٠٨:٣٩ / شماره خبر: ١١٤٠ / تعداد نمایش خبر: 33
1399/02/16 - ٠٨:٣٩ / Code: ١١٤٠ / Number: 33