مقاله: تحقیق آزمایشی و کاربرد آن در توسعۀ دانش مدیریت

موضوعات مرتبط: محصولات دانشی توسعه و تفکر راهبردی

منبع:احمدی, محمدمیلاد, هندیجانی, روزا, علیخانزاده, علیرضا. (1399). تحقیق آزمایشی و کاربرد آن در توسعۀ دانش مدیریت. فصلنامه مدیریت راهبردی دانش سازمانی, 3(9), 5-49.

نویسندگان

محمدمیلاد احمدی 1    روزا هندیجانی2       علیرضا علیخانزاده3

1 دانشجوی دکتری رشتۀ مدیریت سیستم‌ها، رشتۀ مدیریت سیستم‌ها، دانشکدۀ مدیریت و اقتصاد، دانشگاه جامع امام حسین(ع)، تهران، ایران

2 استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، دانشکدۀ مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

3 دانشجوی دکتری، رشتۀ مدیریت منابع انسانی، دانشکدۀ مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

محیط نهادها و کسب‌ وکارها دائماً متلاطم و متغیّر است لذا بهره‌گیری از شیوه‌های نوین جهت تولید و توسعۀ دانش مدیریتی امری غیرقابل اجتناب است. روش تحقیق آزمایشی یکی از روش‌های تحقیق مهم جهت بررسی و بهبود مسائل سازمانی بوده و استفاده از آن در علوم اجتماعی و رفتاری مانند جامعه‌شناسی، روان‌شناسی، اقتصاد و مدیریت در سال‌های اخیر رشد قابل توجهّی داشته است. تحقیقات آزمایشگاهی یکی از انواع اصلی تحقیقات آزمایشی هستند که در محیط کنترل­شده آزمایشگاه، با هدف بررسی رابطۀ علّی و ضمن کنترل متغیرهای مزاحم اجرا می‌شوند. استفاده از این پژوهش‌ها به توسعه دانش در شاخه‌های مختلف مدیریت شامل رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی، تبلیغات و رفتار مصرف‌کننده، مدیریت عملیات رفتاری، راهبرد رفتاری و اقتصاد رفتاری انجامیده است. با وجود توسعۀ کاربردهای تحقیق آزمایشی در ادبیات مدیریت و انباشت دانش مرتبط در منابع بین‌المللی، به نظر می‌رسد شناخت و استفاده از آن در پژوهش‌های داخلی کمتر مورد توجّه قرار گرفته است. تحقیق حاضر قصد دارد با استفاده از منطق روش دلفی، مقولات و مفاهیم اصلی این روش تحقیق و کارکردهای آن در مدیریت را بازشناسد و با مرور نظام‌مند ادبیات موضوعی، مفاهیم احصاشده را تشریح نماید. مطابق یافته‌های تحقیق 11 مقوله و بیش از 30 مفهوم مرتبط شناسایی شده که مقولات اصلی شامل چیستی پژوهش آزمایشی و انواع آن، دست‌کاری  متغیّرها، کنترل، تکرار، اعتبار و اخلاق در پژوهش آزمایشی است. یافته‌های این پژوهش از حیث شناخت و توسعۀ کاربردهای یک روش‌شناسی نوین در تولید دانش مدیریت برای پژوهشگران و دانشمندان حوزه‌های مختلف مدیریت قابل بهره‌برداری است.

بارگیری متن کامل مقاله

1399/06/24 - ١١:٣٨ / شماره خبر: ١٣٥٥ / تعداد نمایش خبر: 25