چهارشنبه ١٩ ارديبهشت ١٤٠٣_ العربية|English

کسر/جایگزین خدمت

 

فهرست موضوعات:

1: آیین نامه کسر/جایگزین خدمت

2:طرح کسر خدمت

3: فرایند اجرای طرح

4: پاسخ به سوالات دانشجویان در خصوص طرح کسر و یا جایگزین خدمت سربازی

 

1: آیین نامه کسر/جایگزین خدمت (بر اساس آخرین قوانین موجود در تاریخ 1398/05/20)

مراکز نظامی، دفاعی و امنیتی می توانند پیرو دستورالعمل ستاد کل نیروهای مسلح، از ظرفیت متقاضیان کسر و جایگزین خدمت سربازی استفاده

نمایند. مراحل اخذ و انجام پروژه در دانشکده مدیریت و برنامه ریزی راهبردی دانشگاه جامع امام حسین (ع) به شکل زیر می باشد:

الف) کسر خدمت: دانشجویان و فارغ التحصلان کارشناسی ارشد و بالاتر تمام رشته ها حسب نیازمراکزمی توانند پس ازمراجعه به سایت دانشگاه،

ثبت نام نموده و پروژه را دریافت نمایند. بدین منظور ابتدا در سایت msp.ihu.ac.ir  قسمت  ثبت نام  پروژه های  کسر خدمت را  وارد شده و 

گزینه دانشکده مدیریت و برنامه ریزی راهبردی را تیک زده و پس از ارسال رزومه، کد رهگیری دریافت می نمایند. سپس از طرف پژوهش دانشکده ایمیلی را مبنی بر پذیرش و یا عدم پذیرشدریافت کرده و اولویت‌های پژوهشی و فرم پیشنهاد عنوان و فرمت پروپزال دانشکده به ایمیل آنها ارسال می‌شوند. پس از آن تمام مراحل در ذیل به آن اشاره می شود:

  • در مرکز برای متقاضی در صورت تشخیص صلاحیت علمی، موضوع و استاد راهنمای مربوط به آنها معرفی  می شود.
  • پس از تایید پروپزال توسط استاد راهنما، جلسه تصویب پروپزال پروژه در دانشکده برگزار می‌گردد.
  • جلسه دفاع پروپزال با حضور فرمانده دانشکده (به عنوان نماینده معاون پژوهش دانشگاه و ریاست دانشکده)، معاون تربیتی علمی یا مدیریت پژوهش دانشکده، مدیر مرکز، استاد راهنما و تایید غیر حضوری معاونت ایمنی برگزار می‌شود.
  • در صورت تصویب، مدارک مورد نیاز جهت ثبت در سامانه جامع نیروی انسانی سپاه توسط متقاضی به مرکز مربوطه ارائه می‌کنند. (شامل: کپی شناسنامه، کپی کارت ملی، یک قطعه عکس، گواهی فراغت یا اشتغال به تحصیل، برگ اعزام به خدمت یا معافیت تحصیلی، تکیل فرم مشخصات فردی)
  • پس از ثبت در سامانه و تایید مرکز عملیات منابع انسانی سرباز سپاه، مجوز شروع به کار نامبرده صادر میگردد و وی رسما می‌تواند پروژه را شروع کند. (لازم به ذکر است سپاه مختار است برخی از موضوعات پروژه ها را بنا به هر دلیلی نپذیرد. لذا اکیدا توصیه می‌شود تا قبل از دریافت مجوز شروع به کار، از متقاضی کار زیادی خواسته نشود؛ چون دانشکده هیچ تعهدی در مورد شروع به کار ندارد).
  • مابقی مراحل پژوهش مطابق نظر استاد راهنما و بر اساس نظر وی ادامه می یابد و در انتها جلسه دفاع از پروژه در دانشکده برگزار می شود و کسر خدمت مورد نظر پس از بحث در شورای مرکز و معاونت پژوهش به وی تعلق می گردد.
  • جلسه دفاع پایان با حضور فرمانده (به عنوان نماینده معاون پژوهش دانشگاه و ریاست دانشکده) ، معاون تربیتی علمی یا مدیریت پژوهش دانشکده، مدیر مرکز، استاد راهنما، استاد داور (منتخب 1 یا 2 داور از 3 داور پیشنهادی توسط مدیرمرکز مربوطه) و تایید غیر حضوری معاونت ایمنی برگزار می‌شود.
  • متقاضی موظف است پس از دفاع، پروژه خود را در قالب فرمت مورد نظر ریخته و حداقل 1 عدد گالینگور و دو عدد لوح‌فشرده آن را تحویل مرکز دهد. (در لوح‌فشرده باید پروژه را به صورت PDF،WORD  HTML و  ذخیره نماید).
  • در انتها فرم احتساب کسر خدمت و لوح‌فشرده متقاضی جهت تصویب یا دفاع توسط دانشگاه به ستاد سپاه ارسال می‌گردد.

برخی ملاحضات در تعداد پروژه اخذ شده و نیز مقدار کسری تعلق گرفته:

  • هر فرد متقاضی نهایتا می تواند دو پروژه کسر خدمت را اخذ نماید. فقط باید توجه شود که هر دو پروژه از یک یگان خدمتی باشد. (مثلا هر دو از سپاه یا هر دو از ارتش و ...)
  • سقف کسر خدمت برای دو پروژه در مقطع ارشد و دکتری 19 ماه است.
  • افرادی که برای یک پروژه کسر خدمت بیش از 6 ماه کسری می گیرند، باید در ستاد سپاه نیز از پروژه خود دفاع نمایند (توسط استاد راهنما)
  • متقاضیان در حین خدمت سربازی و در بازه کمتر از چهار ماه کمتر از اعزام؛ مشمول اعطای کسر/جایگزین خدمت نمی‌شوند و افرادی که دارای خدمت قبلی هستند و خواهان دریافت پروژه هستند، حتما باید از یگان خدمتی قبلی خود پروژه را دریافت کنند (به عنوان مثال اگر فرد در ارتش خدمت قبلی داشته است، به هیچ وجه نمی‌تواند از دانشگاه جامع امام حسین (ع) که متعلق به سپاه است، پروژه بگیرد). البته سربازان وزارت دفاع استثناء بوده و می‌توانند از تمام یگان‌ها پروژه بگیرند.
  • فرد متقاضی باید آمادگی این را داشته باشد که در جلسه/های دفاع از پروژه خود دفاع کند و ممکن است در صورت عدم تسلط، بخشی از کسری تعلق گرفته را از دست بدهد. و حق اعتراضی باقی نمی‌باشد.
  •  ب) جایگزین خدمت: این نوع پروژه‌ها فقط مختص فارغ التحصیلانی است که نخبگی آنها توسط بنیاد نخبگان کشور تایید شده و از مرکز نخبگان دانشگاه عالی دفاع ملّی معرفی نامه دریافت نمایند. بدین منظور فرد متقاضی پس از مراجعه به بنیاد نخبگان و دریافت مجوز اخذ پروژه جایگزین از طریق دانشگاه عالی دفاع ملّی به یکی از یگان‌های خدمتی کشور معرفی شده و پس از سیر مراحل یاد شده (همانند مراحل کسر خدمت) به عنوان سرباز نخبه شروع به انجام پروژه می‌نماید.
 

2:طرح کسر خدمت

نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به منزله دژی مستحکم در صیانت از نظام و مردم میباشد. برقراری امنیت که مهترین بستر ایجاد توسعه میباشد به دست توانای این نیروها ایجاد و پایدار شده است. در بستر ایجاد امنیت توسط نیروهای مسلح سطح سواد، تحصیلات و نخبگی جامعه افزایش یافته که این امر موقعیتی متفاوت از گذشته را فراهم کرده است. مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا در قسمت هایی از بیانات خود فرموده اند:

«خدمت وظیفه عمومی خدمت واقعاً مقدسی است که در جنگ و صلح در صف اول نیاز کشور قرار دارد.»

«یک انسان نخبه آن وقتی سرفراز و سربلند است که بتواند در بهبود اوضاع کشور و خانه و ملت خویش و بهبود زندگی و آینده سازمان هایی که ذی حق نسبت به او هستند، نقش ایفا کند.»

«نوآوری در دانشگاه های کشور با تلاش و حضور دانشجویان در صحنه فناوری علم زیاد شده است بحمدالله ... در نیروهای مسلح هم خصوصاً با استفاده از مشمولین جوان و کارآمد نوآوری را ترویج دهند، زمینه سازی کنند، به ویژه بخش نیازمندی های دفاعی را برطرف کنند.»

پیرو تاکیدات معظم له، ستاد کل نیروهای مسلح پیشنهادی به محضر مبارک شان تقدیم نمود که ایشان مقرر فرمودند:

«نخبگانی که از سوی بنیاد ملی نخبگان معرفی میشوند با انجام یک پروژه تحقیقاتی و تأیید آن از سوی هیئت داوران و طی دوره آموزش نظامی کارت پایان خدمت دریافت نمایند.»

متعاقب تدبیر معظم له معاونت نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح دستورالعمل اجرایی نحوه ارائه تسهیلات و خدمات اداری به نخبگان، استعدادهای برتر و پژوهشگران را ابلاغ کرد که تاکنون چندین اصلاحیه و ابلاغیه دیگر نیز در این خصوص صادر شده است.

پروژه های تحقیقاتی کسر و جایگزین خدمت یکی از ظرفیت های کم هزینه و آماده به کارگیری در حوزه های پژوهشی مورد نیاز دانشگاه جامع امام حسین(ع) میباشد، از این رو، این دانشگاه پاسخگوی طیف وسیعی از این نخبگان است.

اهداف

1-1- استفاده بیشینه از توان متقاضیان کسر/جایگزین خدمت در راستای تأمین بخشی از نیاز در حوزه پژوهشی دانشگاه جامع امام حسین(ع).

1-2- شناسایی و جذب عناصر شایسته برای عضویت در سپاه.

1-3- جذب هدفمند و ساماندهی هوشمند افراد در قالب کسر/جایگزین خدمت.

1-4- ارزیابی مناسب و نخبه گزینی از بین این افراد در طول کسر/جایگزین خدمت.

1-5- ارتقای کیفیت و محتوا و کاربری کردن کسر/جایگزین خدمت

1-6- تعیین واحد معادل توسط اساتید راهنما، ارزیاب و مشاور برای کسر/جایگزین خدمت.

1-7- ایجاد وحدت رویه در به کارگیری متقاضیان کسر/جایگزین خدمت.

تعاریف و اصطلاحات

کسر خدمت:

انجام یک پروژه/تحقیق/پژوهش یا بخشی از آن توسط افراد قبل یا حین خدمت نظام وظیفه (خارج از وقت موظف اداره) میباشد که میتواند جایگزین کمینه 2 ماه یا بیشتر از زمان خدمت نظام وظیفه به جز دوره آموزشی رزم مقدماتی شود و میتواند بیشینه 2 دوره در دو بازه زمانی متفاوت و به صورت غیر هم زمان باشد.

جایگزین خدمت:

انجام یک پروژه / تحقیق / پژوهش یا بخشی از آن توسط فرد نخبه (معرفی شده از سوی بنیاد نخبگان س.ک.ن.م) در شروع خدمت نظام وظیفه که میتواند جایگزین تمام زمان خدمت نظام وظیفه به جز دوره آموزش رزم مقدماتی باشد.

 

3:فرایند طرح کسر خدمت

 

4: پاسخ به سوالات دانشجویان در خصوص طرح کسر و یا جایگزین خدمت سربازی

س1 – متقاضيان استفاده از مزاياي اين طرح بايد حائز چه شرايطي باشند؟

 

ج: الف – نخبگان:  بايد داراي شرايط احراز نخبگي از بنياد ملي نخبگان باشند.

ج: ب – همكاران تحقيقاتي: افراد با مقطع تحصيلي كارشناسي ارشد كه توان انجام پروژه‌هاي تحقيقاتي دانشگاه جامع امام حسين (عليه السلام) را داشته باشند مي‌توانند در اين طرح مشاركت نمايند.

س3 – آيا اين موضوع با بنياد نخبگان نيروهاي مسلح مرتبط مي‌باشد؟

ج: دانشگاه جامع امام حسين (عليه السلام) اين طرح را هماهنگ با بنياد نخبگان نيروهاي مسلح انجام مي‌دهد. پايان هر طرح با تأييد دانشگاه جامع امام حسين (عليه السلام)، گواهي كسر و يا جايگزين خدمت سربازي توسط بنياد نخبگان نيروهاي مسلح به سازمان نظام وظيفه اعلام مي‌گردد.

س4 – دانشجويان چه رشته‌هايي مي‌توانند در اين طرح شركت كرده و از مزاياي آن برخوردار باشند؟

ج: در حال حاضر به جزء كشاورزي، پزشكي، بازرگاني، تمامي رشته‌ها مورد نياز است، به جهت كثرت رشته‌هاي مورد نياز امكان درج آنها در اين پاسخ نامه ميسر نيست. ليكن به جهت هدايت درست دانشجويان عزيز كه در سايت ثبت نام كرده‌اند برحسب اولويت و نياز توسط دانشكده‌ها و مراكز دعوت به همكاري مي‌شوند.

س5 – آيا دانشجويان مي‌توانند در موضوعاتي غير از رشته تحصيلي خودشان پژوهش انجام دهند؟

ج: مشروط به توانايي انجام پروژه مي‌توانند غير رشته خودشان مشاركت نمايند.

س6 – آيا متقاضيان بايد گزينش شوند؟

ج: نيازي به گزينش نيست، شرط بكارگيري افراد در پروژه‌هاي عادي عدم اشتهار به مسائل منفي است و در پروژه‌هاي داراي طبقه بندي  در دانشگاه استعلامات لازم انجام مي‌گيرد.

س7 – سير مراحل اداري براي شركت در اين طرح چيست؟

  1 – ثبت نام از طريق سايت دانشگاه.   

2 – دعوت به همكاري از جانب دانشكده‌ها و مراكز وابسته به دانشگاه.

3 – دريافت پروژه، تهيه پروپوزال، تأييد پروپوزال توسط دانشكده مربوطه، دريافت اعلام نياز و ارائه به همراه مدارك( كپي شناسنامه و كارت ملي، گواهي فراغت از تحصيل يا اشتغال به تحصيل و يا گواهي اشتغال به خدمت، فرم اطلاعات شماره 1 يا فرم همكاران تحقيقاتي و يك قطعه عكس) به امور پژوهشگران.

4 – تكميل پرونده و ارسال پرونده به بنياد نخبگان نيروهاي مسلح توسط امور پژوهشگران.

5 – صدور مجوز بكارگيري توسط بنياد نخبگان نيروهاي مسلح.

6 – اعلام بكارگيري توسط امور پژوهشگران به دانشكده و يا مراكز مربوطه.

7 – شروع بكار پژوهشگر با هدايت و راهنمايي مديران پروژه.

8 – تهيه گزارش نوبه‌اي سه ماه يكبار از روند پيشرفت كار توسط پژوهشگر و ارسال براي امور پژوهشگران از طريق دانشكده و يا مركز مربوطه.

9 – در پايان كار جمع‌بندي عملكرد و ارائه به دانشكده و يا مراكز مربوطه.

10 – ارسال گزارش پايان كار پروژه توسط دانشكده و يا مراكز مربوطه براي امور پژوهشگران در غالب فرم احتساب كسر خدمت سربازي

11 – اعلام گزارش پاياني و اعلام كسر خدمت به بنياد نخبگان نيروهاي مسلح توسط امور پژوهشگران.

12 – اعلام كسر خدمت از جانب بنياد نخبگان نيروهاي مسلح به سازمان نظام وظيفه .

نكات مهم:

1 – پژوهشگر نمي‌تواند همزمان دو پروژه در هيچ يك از دانشگاهها و مراكز وابسته به نيروهاي مسلح را داشته باشد.

2 – دريافت پروژه براي افراديكه امريه دارند منوط به موافقت سازمان و يا اداره‌اي است كه امريه از آن دريافت شده است.

 

س8 – چه مداركي براي تشكيل پرونده مورد نياز است؟

ج: نخبگان : گواهي احراز نخبگي بنياد ملي نخبگان و نامه معرفي بنياد نخبگان نيروهاي مسلح.

  همكاران تحقيقاتي : 1 -  پروپوزال تأييد شده توسط دانشكده مربوطه * 2 - گواهي اشتغال به تحصيل يا فراغت از تحصيل و يا گواهي اشتغال به خدمت براي افراد سرباز* 3 - كپي كارت ملي، شناسنامه * 4 - يك قطعه عكس.

س9 – فرآيند تصويب طرح پژوهشي چگونه است؟

ج: طرح با توان سنجي و توافق كارفرما واگذار مي‌گردد و در پايان، كار انجام شده توسط كارفرما تاًييد و ارزيابي شده و براي سير مراحل كسر خدمت به مركز نخبگان ارسال مي‌گردد.

س10 – آيا مي‌توان از عنوان پروژه‌ها مطلع شد؟

ج: افراد متقاضي كه از طرف دانشكده‌ها و مراكز وابسته دعوت به همكاري مي‌شوند، پس از ارائه پروژه‌هاي مورد نظر دانشگاه به آنها، پروژه‌اي متناسب با توان و تخصص خود انتخاب مي‌نمايد.‌

س11 – آيا متقاضي مي‌تواند خودش پروژه‌اي را پيشنهاد دهد؟

ج: مي‌تواند پيشنهاد دهد، ليكن پذيرش يا رد پروژه در اختيار دانشگاه جامع امام حسين (ع)مي‌باشد.

س12 – آيا انجام پايان نامه مشمول اين طرح مي‌شود؟

ج: پايان نامه از قبل تهيه شده خير، ولي هماهنگ با دانشگاه پروژه مي‌تواند به شكل پايان نامه دريافت و اجرا شود.

س13 – حداقل و حداكثر مدت كسر خدمت كه به ازاي انجام طرح تحقيقاتي تعلق مي‌گيرد چند ماه مي‌باشد و بر چه اساسي محاسبه مي‌گردد؟

ج: بر حسب ارزش انجام كار از 3 تا 18 ماه به هر مورد پروژه كسر خدمت تعلق مي‌گيرد.

س14 – از زمان پايان طرح تحقيقاتي توسط متقاضي تا زمان اعطاي گواهي نامه كسري خدمت چه مدت زمان طول مي‌كشد؟

ج: صرفاً يك كار اداري است و طبيعتاً نبايد مدت زمان طولاني طول بكشد ( برآورد 7 تا 10 روز) 

س15 – آيا متقاضي مي‌تواند بيش از يك طرح تحقيقاتي را به انجام برساند و از مزاياي كسر خدمت استفاده كند؟

ج: همزمان نمي‌تواند چند پروژه را انجام دهد ولي بعد از اتمام پروژه مي‌تواند پروژه ديگري تا سقف دو پروژه دريافت و از مزاياي آن برخوردار شود.

س16 – آيا در زمان انجام طرح نياز به حضور مستمر متقاضي در دانشگاه مي‌باشد؟

ج: نيازي به حضور مستمر نيست، ولي مدت زمان مراجعه براي رفع احتياجات انجام پروژه متناسب با نوع آن و نظر كارفرما تعيين مي‌شود.

س17 – آيا بين پروژه‌هاي مختلف (نخبگان، همكاران تحقيقاتي) تفاوتي وجود دارد؟

ج: توان و تخصص و مدت زمانيكه افراد براي انجام پروژه وقت صرف مي‌نمايند تعيين كننده نوع پروژه است.

س18 – آيا محقق مي‌تواند از پژوهش انجام شده در قالب مقاله استفاده كند؟

ج: انجام پروژه متعلق به كارفرما ( دانشگاه امام حسين (عليه السلام) است. هر نوع بهره‌برداري ديگري منوط به اجازه دانشگاه است.

س19 – پروژه‌ها بايد انفرادي باشد يا مي‌تواند توسط چند نفر به صورت مشترك انجام شود ( در اين صورت نحوه محاسبه كسر خدمت براي هر يك از افراد چگونه خواهد بود)؟

ج: پروژه مي‌تواند توسط چند نفر حسب نياز انجام گيرد، در اينگونه موارد پروژه تقسيم بندي شده و هر قسمت به فردي واگذار مي‌گردد، ارزش كار هر فرد برابر با كاري كه روي قسمت مربوط به خود انجام داده است تعيين مي‌شود.

س20 – آيا پروژه بعد از پايان بايد دفاع شود؟

ج: پروژه‌ها عمدتاً توسط ارزياب دفاع مي‌شوند، در مواردي چون پايان نامه روند معمول دفاعيه برگزار مي‌شود.

س21 – آيا همكاران  تحقيقاتي ملزم به ارائه مقاله هستند؟

ج: دريافت و انجام پروژه مورد نياز دانشگاه جامع امام حسين (عليه السلام) مستلزم ارائه مقاله نيست.

س22 – آيا با ارائه مقاله ( به جاي پژوهش) مي‌توان از مزاياي كسر خدمت برخوردار شد؟

ج: مقالات از قبل تهيه شده مورد پذيرش نيست، در موارد خاص با هماهنگي كارفرما مي‌تواند نتيجه كار در قالب تهيه مقاله باشد.

س23 – دانشگاه براي انجام طرحهاي تحقيقاتي مصوب چه حمايت‌هايي را در اختيار دانشجوي متقاضي قرار مي‌دهد؟

ج: حسب  نياز،  منابع، ابزار، آزمايشگاه،بودجه در اختيار گذاشته مي‌شود.

س24 – آيا داوطلبيني كه در حال حاضر مشغول خدمت هستند مي‌توانند از اين ظرفيت استفاده كنند؟

ج: بلي، ليكن مدت خدمت سربازي باقي مانده به اندازه زمان انجام پروژه و بهره برداري از امتياز آن باشد.

س25 – آيا همكاري با دانشگاه در اين زمينه مانع خروج متقاضي از كشور نمي‌شود؟

ج: خير، در مواردي به عنوان امتياز تسهيل كننده هم هست.

س26 – اگر متقاضي ضمن انجام پروژه فارغ التحصيل و مشمول شود، آيا مي‌تواند از مزاياي كسر خدمت در ادامه خدمت استفاده كند؟

ج: بلي، همچنانكه در سؤالات قبل اشاره شد، ضمن خدمت هم مي‌تواند در اين طرح شركت كند.

س27 – اگر پروژه‌اي به هر دليل امكان ادامه نداشته باشد، وضعيت كسر خدمت چه شرايطي دارد؟

ج: اگر فرد به علت عدم توان اجراي پروژه كار را رها كند، امتيازي به وي تعلق نمي‌گيرد، ولي اگر ارتباطي با فرد نداشته باشد و توسط دانشگاه قطع همكاري گردد، به اندازه‌اي كه كار صورت گرفته است ارزش گذاري و مجري از آن بهره مند خواهد شد.

س28 – آيا كسانيكه امريه گرفته‌اند مي‌توانند از اين ظرفيت استفاده كنند؟

ج: به شرط موافقت سازمان امريه دهنده و ارائه رضايتنامه كتبي از آن سازمان، مي‌توانند مشاركت داشته باشند.

س29 – آيا امكان استمرار همكاري با دانشگاه بعد از پايان طرح و گرفتن كسر خدمت وجود دارد؟

ج: در موارديكه توان علمي، پژوهشي فرد مورد نياز دانشگاه باشد، اين امكان در قالب‌هاي ديگري وجود دارد.

س 30 - آیا امکان واگذاری پروژه کسر خدمت برای دانشجویان خارج کشور وجود دارد؟

ج: خیر- پس از ورود این افراد به ایران و تایید مدرک تحصیلی خود از مراجع ذیربط، قبل و حین خدمت می توانند متقاضی کسر خدمت شوند.

 

 

امتیازدهی

آدرس: تهران - بزرگراه شهید بابایی - دانشگاه جامع امام حسین علیه‌السلام - پردیس مرکزی- دانشكده و پژوهشكده مدیریت و اقتصاد

تلفن: 77105823-021 رایانامه: ckm@ihu.ac.ir

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دانشگاه جامع امام حسین علیه‌السلام می باشد.